Je Eigen Blog

Mijn verhaal als blogger startte eind 2016. Ik was een huisvrouw met 3 schoolgaande kinderen en tijd teveel. Of vooral veel goesting om wat met mijn kostbare tijd te doen. Thuisblijfmama zijn was super leuk, maar ik kreeg te maken met veel vooroordelen of mensen die ook thuis wilden zijn maar niet wisten hoe. Ik deelde dus mijn tips en ervaringen over wat mij op dat moment in mijn leven het gelukkigst maakten.

Een eenvoudige niche blog over huismoeder zijn, zou je denken… Maar met de tijd die ik teveel had kon ik enorm veel opzoekingswerk doen. Dit jaren lang. Ik was gebeten door het bloggen en al snel had ik door hoe je het moest aanpakken. Ik haalde meer dan 13.000 unieke bezoekers per maand. Niet slecht voor een Vlaamse niche blog als de mijne. Ik werd regelmatig gevonden door journalisten en kwam enkele keren in de krant of in een tijdschrift. Gekker nog: ik werd voor 5 verschillende tv-programma’s gevraagd, en niet de minste! Maar deze heb ik vriendelijk afgewezen, niets voor mij.

Hoewel ik uit de rol als thuisblijfmama groeide, bleef ik me verdiepen in het onderwerp en startte ik als blogcoach. Ik ben hier om jou te helpen om ook een extra inkomstenbron uit te bouwen dankzij een blog. Maar alleen als dat iets is wat je ligt. Want zomaar een blog starten zonder het echt leuk te vinden, dat hou je niet vol…

Hoe start je met een succesvolle blog?

Met een succesvolle blog bedoel ik een blog die je kunt volhouden, die je echt leuk vindt, en waar je een extra inkomen uit kunt halen. Hoeveel inkomsten je er kunt uithalen hangt volledig af van jouw inzet. Ik kan zo het onderscheid maken tussen iemand die gepassioneerd blogt en iemand die het doet omdat het wel geld zou kunnen opbrengen. Ik geloof dat voor ieder onderwerp een doelgroep is, voel je dus niet onzeker over datgene waar jij over wil schrijven! En weet:

Het draait niet alleen om het aantrekken van bezoekers, het draait om het creëren van een betrokken community van enthousiaste fans!

Stap 1: Vind je passie en onderscheid je van je concurrentie!

Om te starten moet je een onderwerp vinden waar je laaiend enthousiast over bent. Op die manier heb je iets waar je graag over schrijft. En je hoeft geen expert te zijn in dat onderwerp, hoe meer je blogt erover, hoe meer je op ontdekking zult gaan en zult leren over dat ding waar je zo blij van wordt.

Zoek het vooral niet te ver. Er zijn mensen die een volledig inkomen kunnen halen uit een blog over minimalisme of over een georganiseerd huis. Je moet gewoon een onderwerp vinden of een bepaalde levensstijl waarmee je anderen kunt inspireren. Eens je het gepaste onderwerp hebt gevonden kun je volledig gaan!!

Wees niet de zoveelste mamablogger of reisblogger, maar weet je te onderscheiden door dat laagje dieper te gaan.

Stap 2: Bepaal je doelgroep

Een oh zo belangrijke stap die veel te veel mensen gewoon overslaan. In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, is het beter om je te beperken tot een specifieke doelgroep. Als je voor iedereen schrijft, voelt niemand zich aangesproken. Bedenk dus vooraf een stuk of 3 ideale lezers. Het zal het bloggen later zoveel makkelijker maken.

Waar moet je allemaal aan denken bij het uitzoeken van je ideale lezer?

  • Wat is het geslacht van je ideale lezer, welke leeftijd heeft deze persoon? Geen elke persona ook een naam.
  • Heeft de persoon kinderen, is deze single of gescheiden?
  • Welke carrière heeft je persona? Fulltime werkend, huisvrouw, ondernemend?
  • Wat zijn zijn of haar interesses?
  • Waar heeft deze persoon interesse in en waarom zou hij of zij op je blog komen lezen? Wat wil deze persoon lezen?
  • Waar loopt je lezer tegen aan en hoe kan jij hem helpen of inspireren?

Stap 3: Brainstormen!

Ga op zoek naar de ideale naam voor je blog

Het kiezen van een naam voor je blog is een belangrijke stap, omdat het de identiteit van je blog bepaalt. Het is handig wanneer je aan de naam van een blog al kunt weten waar de blog over gaat. Kies voor een naam die eenvoudig is om te spellen en te onthouden zodat ze snel je blog kunnen terugvinden als ze dat willen. Denk ook na over de toekomst, de naam mag niet te beperkend zijn als je later misschien nog wil veranderen van onderwerp.

Als je een naam hebt bedacht, kijk dan of deze domeinnaam nog vrij is. Wanneer deze nog vrij is, aarzel niet te lang en kijk welke extensies je allemaal wil hebben. Enkel .be of wil je dat niemand met dezelfde domeinnaam .nl of .com gaat lopen?

Bedenk welke categorieën je wil aanmaken

Ga alvast brainstormen over welke blogs je allemaal wil gaan schrijven. In welke categorieën kun je deze gaan onderbrengen. Ideaal is om een maximum van 5 hoofdcategorieën te hebben, op die manier is het meteen duidelijk waar je blog voor staat zonder dat het overweldigend is. Een hoofdcategorie kun je nog steeds onderverdelen in subcategorieën. Je kunt alvast aan deze blog een voorbeeld nemen 😉

Bedenk voor elke categorie al enkele blogposts die je ervoor wil gaan schrijven. Heb je genoeg inspiratie om deze te gaan vullen met waardevolle content?

Neem hier even een kijkje op je te laten inspireren:

  • Pinterest: geef enkele categorieën op of blogs die je wil schrijven en laat je inspireren.
  • Google
  • ChatGPT

ChatGPT is trouwens een heel leuke om te gebruiken om ideeën op te doen. Ook de gratis versie! Je kunt hier heel specifiek in vertellen dat je een blog wil starten over een bepaald onderwerp. Je kan vragen welke categorieën interessant kunnen zijn of vragen welke blogs je zou kunnen schrijven per categorie wanneer je even geen inspiratie meer hebt.

Stap 4: Starten met je website!!!

Eens je alles hebt uitgewerkt en het duidelijk is waar je voor wil gaan, is het tijd om je website te starten! Een dikke aanrader is om te starten met WordPress, dit werd oorspronkelijk gemaakt voor bloggers. WordPress zelf is gratis, je hoeft enkel webhosting en een domeinnaam te betalen en je kunt starten!

Weet je niet waar je moet beginnen? Dan is mijn cursus ‘Van blogleek naar blogexpert’ vast iets voor jou. In dit pakket zit alles inbegrepen wat je nodig hebt: Een jaar lang webhosting, je domeinnaam, een volledige videocursus hoe je je website bouwt in WordPress. Ik leer je alles over SEO en hoe je blogs kunnen gevonden worden in Google. Want bloggen is één iets, bezoekers aantrekken is iets anders. Leer ook hoe je geld kunt verdienen met je blog. EN er is ook een Facebookgroep waarin je vragen kunt stellen en extra tips krijgt.